42237
Książka
W koszyku
O jedzeniu można mówić i pisać bez końca, o jedzeniu w restauracjach też. "Eating out" stało się przedmiotem badań ("British Food Journal" opublikował w 1998 roku wyniki badań Alan'a Warde'a i Lyidii Martens, a profesor Piotr Sztompka napisał o nich w "Socjologii codzienności"), no i cóż się okazało.. ano wszystko to, co wydaje się oczywiste. Po pierwsze, że jedzenie w restauracji daje nam prawdziwą przyjemność cielesną, wynikającą z przebywania w komfortowym otoczeniu, często pięknym, czasem związanym z historią, z luksusem... Po drugie, że przyjemność czerpiemy z samego jedzenia (nie tylko Polak wie, że gdy głodny, to zły, a kiedy apetyt zostaje zaspokojony, pojawia się dobre samopoczucie). Że to jedzenie daje nam radość, choć ludzie zazwyczaj nie potrafią używać deskryptywnego języka do jej wyrażenia, do opisu doświadczeń zmysłów smaku i powonienia, że nasze praktyki restauracyjne odzwierciedlają pozycję społeczną, sukces i prestiż...
Status dostępności:
Biblioteka Jerzmanowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [lok. Wypożyczalnia] (1 egz.)
Biblioteka Sąspów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) [lok. Wypożyczalnia] (1 egz.)
Biblioteka Racławice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) [lok. Wypożyczalnia] (1 egz.)
Biblioteka Przeginia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929-052 [lok. Wypożyczalnia] (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr. s. 121-123.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej